söndag 25 januari 2009

Hälsosam mat

Purjolöksfröerna börjar få liv. Något pyttelitet ljusgrönt kan anas i flera toarullsblomkrukor. Bara 8 dagar var snabbt jobbat.

Igår träffade jag min syster och fick lite nya mattankar att förlusta mig med. Dr Dahlqvist, http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/, är en uppstickare på matsidan. Hon tillhör dem som anser att det är kolhydraterna som är skadliga för oss och att fettet inte alls är farligt. Skär inte bort fettkanten på köttet menar hon och koka gärna blomkålen i 2 dl grädde, det blir gott, men försök ta bort så mycket som möjligt av kolhydraterna. Tillåtna grönsaker är de som har mindre än 5% kolhydrater, de växer oftast ovan jord: tomat, gurka, kål utom kålrot... Köttkonsumtionen kan vara normal men fettandelen bör ökas och produkterna ska vara ekologiska utan en massa E:n. Jag kan tänka mig att det blir problem om man vill minska köttproduktionen och inte kan kompensera med tillräckligt mycket baljväxter pga att kolhydratmängden blir för hög om än med lågt glykemiskt index. Man blir i alla fall mätt på Dahlqvist kost, går ner i vikt och mår bra, sägs det.

Jag lånade två böcker också. Jacobs Hälsokök av Jacob Wismar. Han skriver om hur man själv kan producera halvfabrikat för att underlätta vardagsmatlagningen. Man förbereder smaksättare, försteker köttet innan förvaring i frysen och gör storkok av olika slag. Då slipper man köpa halvfabrikat med mängder av tillsatser när vardagshetsen och hungriga barn gör att matlagningen måste gå snabbt.

Och uppföljaren till Den hemlige kocken, Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Det är en guide, hur man hittar matvaror utan glutamat och andra konstiga tillsatser. Väl lik den första boken, sa systern, men det finns en del tips att hämta om inköpsställen t ex.

Min rabiata kaffeblockad har slagit väl ut. Jag känner mig faktiskt piggare och även lite lugnare sedan jag la ner kaffedrickandet, fast jag kände mig rätt lugn tidigare också. Jag är/har varit en riktig kaffetunna. Min idé bygger på att kaffe som är centralstimulerande, en uppåtdrog, först blockerar de kroppsegna lugnande hormonerna, t ex melatonin, och sedan stressar kroppen till att producera mer av de samma för att kompensera kaffets uppiggande effekt. Jag vet inte om det finns studier om detta angående kaffe men när det gäller narkotiska preparat har jag lärt mig att kroppen beter sig på det sättet. Alltså av uppåtdroger produceras lugnande hormoner och av nedåtdroger produceras uppiggande hormoner. Det är ett skäl till att missbrukare hela tiden måste öka mängden narkotika för att uppnå samma berusningseffekt. Dock har jag blivit moderatare beträffande kaffet, numera dricker jag en kopp kaffe om dagen och resten koffeinfritt. Frågan är om jag blivit piggare av min egen förväntan på gott resultat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar