Små små steg i rätt riktning gör på sikt skillnad. Min dotter har inspirerat mig till det här nya projektet. Entusiastisk över sina studier på en folkhögskola kommer hon hem och berättar: Bommulsproduktionen släpper ut 25% av världens samlade utsläpp av bekämpningsmedel medan den odlade arealen uppgår till 2%.
Dags för mig att förändra men jag avger inga löften. Löften är tyvärr bara ord. Inte förrän orden blivit handling får de betydelse. Små små steg i rätt riktning gör på sikt skillnad.
Den läckra julmatens avigsida är de säsongsspecifika resterna. Idag blir det omelettslatt, Janssonsrest, och apelsinsallad till middag. Riktigt trevligt att hinna uppfatta hur maten smakar då man slipper proppa i sig. Följande rester förpassades till frysen igår:
- sillsallad 3 x 250 ml
- leverpastej 4 x 125 ml + en omgång i kylen
- brysselkål m saffran 2 x 500 ml + en omgång i kylen
- rödkål 3 x 500 ml
- prinskorvar och köttbullar 580 g lagom till en familjemiddag
- palsternacksgratin med örtpasta 1,5-litersbytta, att fräscha upp senare
Jag undrar vad mina arbetkamrater tål av julmatsrester när jag är tillbaka på jobbet igen. Hur länge kan man ta med sillsallad till lunch utan att andra tappar aptiten? "...julen varar än till påska...", sjungs det. Man äter väl inte sillsallad till påsk? - bara inlagd sill och matjes ihop med äggen, vad jag minns. Nu är det kanske inte främst arbetskamraterna som ska tåla utan jag. Poängen är ju att det jag tar in i mitt hem ska komma till nytta och det råkade bli lite i överkant med mat på julbordet, igen. Dessutom ska mitt arbete komma till nytta. All julmat utom prinskorven och vörtbrödet har jag lagat själv. Dvs, jag påbörjade ett vörtbrödsbak med att koka ner 1 liter svagdricka till 200 ml, skulle bli den sk vörten. Syrran ringde och eländet kokade torrt. 3 proppar till spisen gick och kastrullen brändes så att inte ens stålull biter. Tyvärr, höll spisen som jag så gärna hade bytt ut...

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar